13/3/00 Norg, Nederland
We zijn weer thuis! Na onze fantastische rondreis van ruim 6 maanden zaten we vol van alle indrukken en ervaringen. We hebben nu de tijd om alle foto's en films te ontwikkelen en te editten. Iedereen hartstikke bedankt voor het volgen ons en het ons op de hoogte onthouden van alle ontwikkelingen en nieuwtjes in Nederland. De Site zal nog geupdate worden met de nieuwste foto's en ontwikkelingen.
2/3/00 Bainbridge Island, USA
Weer terug op ons startpunt van de fantastische reis door Noord-Amerika. Een geweldig mooi land, vooral qua natuur spectaculair. Aan de ruige westkust hebben we vele zeeleeuwen, zeehonden en olifantenzeehonden gezien. Daarna San Francisco, 1 van de weinige mooie steden van Amerika. Met neef en nicht de beroemde californische wijnen geproefd in Napa-Valley. Een bezoek gebracht aan Sequoia-national park met majestueuze bomen van soms wel 3000 jaar oud. Van de sneeuw in Sequoia naar de warme woestijn van Death Valley. Prachtig en bijzonder landschap. Daarna ons geld vergokt in Las Vegas en onder de indruk geraakt van de vele duizenden mensen die dat doen en de extravagante gebouwen die de casino's bouwen. Zoals de Eiffeltoren van Parijs, complete straten en kanalen van Venetie, skyscrapers uit New York en ga zo maar door. Weer door naar de sneeuw in de Grand Canyon, de toeristische attractie van Amerika die natuurlijk iedereen gezien moet hebben. Een andere must-see die we bezoeken is Yosemite met z'n enorm hoge watervallen. Verder gosthtowns bezocht en het Orvelte van Amerika: het vroegere goldrushplaatsje Columbia. We stoken kampvuurtjes op verschillende campings aan prachtige meren. Worden bezocht door wasbeertjes en hertjes. In Oregon verleiden de bergen met metershoge sneeuw ons tot sportiviteit: we staan een paar dagen op de skies. En nu weer terug in het regenachtige Washington. Ons volgende reisdoel is Nederland. Een mooi land hebben we gehoord, dat voor het grootste deel onder zeenivo ligt. Moeten we gezien hebben! Kunnen we fijn alle indrukken van onze geweldige reis laten bezinken en ons weer opladen voor nieuwe avonturen.
27/1/00 Bandon, USA
Na een chic oud en nieuw feest in van die grote huizen zoals je wel in Amerikaanse films ziet, hebben we een tijdje op Bainbridge Island vertoeft. In een prachtige omgeving. Inmiddels zijn we onderweg in een blauw VW-campertje uit 1978. We volgen de highway 101 langs de westkust van Washington en Oregon. Een fantastische natuur, spectaculaire kusten. We overnachten op stateparks, campings op mooie plekjes, vooral ingericht voor de enorme mobile-homes die veel Amerikanen hier hebben.
31/12/99 Seattle, USA
We zijn in Seattle op Bainbridge Island bij Willem en Kathy. We proberen een beetje hollandse traditie in te brengen door het maken van oliebollen en gluhwein. De deeg staat op dit moment te rijzen, de olie staat buiten op te warmen. Op de TV volgen we de Y2K gebeurtenissen over de hele wereld. Wij zijn ongeveer als laatste aan de beurt. Alvast, of alsnog, voor alle lezers een WERELDS 2000 gewenst!!!
27/12/99 Vancouver, Canada
Een wijziging van ons oorspronkelijke reisplan. Maar plannen zijn er om te wijzigingen.
En niets is zo fijn als kunnen reizen met de mogelijkheid om daar heen te gaan
waar je zin in hebt, zonder je van te voren helemaal vast te leggen. Wij hadden het
plan om naar Afrika te gaan, maar hadden nu even geen zin. Na onze ervaringen in
India wilden we even een tijd geen opdringerige verkopers, oplichters, slechte
bussen en continue waakzaamheid i.v.m. mogelijke diefstal. Afrika moet nog even wachten.
Het zal ongetwijfeld fantastisch mooi zijn, maar gezien de armoede ook z'n schaduwzijde
hebben.
Vancouver, een totaal andere wereld! Koud en mistig nu. Enorm hoge wolkenkrabbers,
ontzettend veel shoppingmalls, heel erg vriendelijke mensen en alles is brandschoon.
De souvenierswinkels herinneren ons nog aan de oorspronkelijke bewoners, de indianen.
Ook staan er hier en daar nog totempalen. De huidige bewoners zijn voornamelijk
blank of aziatisch. Af en toe wanen we ons bijna in Tokyo, ook leuk lijkt ons.
Vancouver is omgeven door bergen waar nu sneeuw ligt, mooie skigebieden, waar wij
vanuit onze kamer zicht op hebben.
Na een merry x-mas en het zien van veel kooplustige Canadezen op boxingday (tweede kerstdag)
gaan wij de milleniumovergang vieren in Seattle. Daarna willen we naar het zuiden
afzakken. Via San Fransisco naar Midden- en Zuid-Amerika.
17/12/99 Bombay, India
De eerste de beste taxichauffeur in Bombay probeert ons flink op te lichten.
Door al onze ervaring in India lukt hem dat niet.
Tijdens het zoeken van een hotel zijn er weer veel mannen die ons wel willen
helpen. Uiteraard tegen vergoeding. Wij hebben geen hulp nodig, maar het kost
erg veel moeite om dat duidelijk te maken. We zijn alweer snel zat van India met
al z'n oplichters en opdringerige mannen. Helaas, want Bombay is op zich een
mooie stad. Veel koloniale gebouwen, de kust met z'n boulevards en er rijden rode
dubbeldekkers. Toch besluiten we om zo snel mogelijk India te verlaten.
9/12/99 Benaulim, Goa, India
Wit palmenstrand, zon, zee en 30 graden! Een heel ander India hier in Goa. Ook de mensen zijn anders, zeer vriendelijk en het eten is hygienisch bereid, dus daar kunnen we ook weer van genieten. Een kamer 50 m. van het strand met uitzicht op zee en palmbomen in de tuin. 's Ochtends het bed uitrollen. Ons installeren op een luie stoel van een strandpaviljoen. De hele dag zonnen, zwemmen, eten en drinken. Onder het genot van een cocktail de zon onder zien gaan. 's Avonds bij kaarslicht dineren op het strand. Een stukje paradijs op aarde waar we met volle teugen van genieten.
5/12/99 Udaipur, India
India roept gemengde gevoelens op. Enerszijds is het mooi en kleurrijk, anderszijds hard en grauw. We kunnen hier niemand vertrouwen op geen enkel vlak. Dit is zo vervelend dat het alle pracht overschaduwd. Hoewel deze pracht er wel is. In Agra zien we de Taj Mahal. Dit witte marmeren gebouw uit liefde gebouwd is van indrukwekkende schoonheid. Het heeft mooie bolvormige torens, oosterse bogen en kleurrijke bloemmotieven. Alles is puur symetrisch, een echt sprookjespaleis. In Pushkar maken we een dag van de camelfair mee. Hier komen duizenden mensen uit berg- en woestijndorpen op af. We wanen ons in een sprookjesboek tussen deze mooie mensen. Vrouwen die eruit zien als prinsessen met hun kleurrijke gewaden met veel zilver en goud. Mannen die eruit zien als sultans of de rovers van Ali Baba met hun tulbanden, grote snorren, oorringen, sabels, wijde broeken en gekrulde puntschoenen. In Udaipur blijven we in de sprookjessfeer. Het is duidelijk dat veel sprookjes zich in India afspelen. Mooie, weelderige paleizen, romantische meren en weer kleurrijke mensen. Er zijn veel huwelijken momenteel waarbij er bruiloftsoptochten zijn. Allemaal stuk voor stuk sprookjeshuwelijken, compleet met versierde paarden en muziek.
17/11/99 Varanasi, India
Van het rustige zuiden van Nepal is de overgang naar het drukke Varanasi in India wel even schokkend. Veel bedelaars en verkopers die ons aanklampen. Varanasi is een van de heilige steden voor de Hindu's en er zijn dan ook veel pelgrims die hier rondlopen. Aan de Ganges gaan ze 's ochtends vroeg voor zonsopgang een bad nemen, honderden, ja duizenden tegelijk. Een indrukwekkend geheel.
11/10/99 - 11/11/99 NEPAL
De overgang van Tibet naar Nepal is in veel opzichten groot. De wegen zijn nog net zo slecht als in Tibet, maar de omgeving is totaal anders en geweldig! Grillige rotsen/bergen, een woeste rivier, veel groen en watervallen. De mensen zien er ook anders uit dan in Tibet: donkerder, kleiner en rondere ogen. Een beetje zoals we ons de mensen in India voorstellen. Vrouwen dragen wijde broeken met wijde lange blouses en sjaals in dezelfde kleuren en patronen van soepel vallende stoffen. Mannen dragen pantalons en blouses of zelfs spijkerbroeken en t-shirts. Dit laatste hebben we in heel China niet gezien.
Wij zijn moe van al het reizen tot nu toe en blijven een week in Kathmandu hangen. Genietend van de luxe die het te bieden heeft. We bezoeken ook tempels en maken een lijkverbranding mee.
Vanuit het meer westelijk gelegen Pokhara zien we een heel ander Nepal. Tijdens een wandeling door het bos ontmoeten we een hele groep apen (makaken). Vanuit Pokhara hebben we bij helder weer uitzicht op het Annapurna-gebergte (is deel van het Himalaya-gebergte). We maken een trekking van zes dagen door dit prachtige gebied. Wandelen zo'n zes a acht uur per dag en slapen 's nachts in bergdorpjes met lemen huisjes. Het landschap is heel afwisselend: mooie groene valleien, landbouwgebieden waar tegen de heuvels op terrassen verbouwd wordt, woeste rivieren en geweldige watervallen. Daarnaast stukken jungle en mooie uitzichten op de bergen met eeuwige sneeuw.
Eerst terug naar Kathmandu voor Indiase visum. We verruilen Kathmandu zo snel mogelijk voor iets anders: Sauraha aan de rand van het Chitwan Nationaal Park, in het zuiden van Nepal. Het is alsof we een heel andere wereld binnenrijden. Het is er tropisch warm. Overal lemen huisjes met daken van gras en veel jeeps. We hebben het gevoel Afrika binnen te rijden. We trekken voor 4 dagen de jungle in, samen met 2 gidsen. We hebben twee rustige gidsen, beiden gewapend met een stok. Ze horen elk geluid en zien elk spoor. Het is heerlijk om zo door de jungle te lopen. We zien een heleboel wild: neushoorns, 2 soorten apen (langurs en makaken), krokodillen, verschillende soorten herten, wilde zwijnen, wilde kippen, pauwen en kanariepietjes en papagaaien. Het mooiste zien we op onze laatste dag: een echte beer, zwart met een wit snoetje. In 't engels 'slothbear', in 't nederlands waarschijnlijk 'lippenbeer'. Deze beren zijn zeldzamer te zien dan tijgers, dus we zijn erg gelukkig. Een prachtig gezicht om zo'n beer te zien lopen op zoek naar termietenheuvels om te eten.
Na de jungletocht blijven we nog bijna een week in Sauraha. De temperatuur is elke dag zeer aangenaam. We hebben in de hele periode Nepal maar 1 dag regen!
We maken ook het Dipawali-festival mee. Dit duurt 5 dagen. Tijdens deze dagen worden honden, koeien, geiten en stieren versierd met bloemen, strikken en rose en blauwe verfdecoraties. Ook de huizen worden beschilderd met rose+blauwe decoraties en 's avonds staan er honderden kaarsjes omheen of is er een kleurrijke kerstverlichting. Op de 5e dag is het hoogtepunt. Om dit mee te maken worden we uitgenodigd bij een jongen (Raj) van ons hotel thuis. Tijdens een ceremonie krijgt hij van zijn zusje een tika op z'n voorhoofd. Het zusje (Maya) maakt dit d.m.v. een wit papje en strooit daar gekleurde poeders in; alle kleuren van de regenboog. Vervolgens krijgt hij bloemenkettingen omgehangen (van gele en oranje "afrikaantjes"). Ze herhaalt dit bij haar andere broertje en bij ons. Als toerist met een tika en bloemen zijn we erg bijzonder en veel mensen groeten ons nu erg vriendelijk en maken een praatje met ons. We hebben er nu zogezegd een Nepalees broertje en zusje bij.
Het kost ons wat moeite om weg te gaan. Het was zo heerlijk hier dat we ons er thuis zijn gaan voelen. Misschien zijn we er te lang geweest. Het is in ieder geval goed om weer verder te gaan. Op naar een andere wereld: INDIA!
14/10/99 Kathmandu, Nepal
Na een tocht door de binnenlanden van Tibet zijn we in Kathmandu aangekomen. In Lhasa een 4WD gehuurd met 6 personen voor een tour van een week van Lhasa naar de Nepalese grens. In Tibet over bergpassen van 5200 meter gereden, afgelegen kloosters bezocht, aan de voet van de Mount Everest gestaan, over de Friendship - "Highway" gereden en een aantal keren vast gezeten in de modder en een keer onder een waterval etc. Alweer een geweldige ervaring. Na het indrukwekkende en toch enigszins kale Tibet zijn we in zo'n 3 uur afgedaald naar het groene Nepal. Een totaal andere cultuur, andere mensen, ander voedsel. Kathmandu is een luxe vergeleken met Tibet. Hier kunnen we heerlijk een tijdje uitrusten.
2/10/99 Lhasa, Tibet
Hier op een hoogte van ruim 3600 meter is het letterlijk en figuurlijk adembenemend. We zijn omgeven door bergen, waaronder bergen met sneeuw op de toppen. De mensen uit alle windstreken van Tibet komen hier voor boodschappen, verkopen van onder andere Yakhuiden, en als pelgrims. De meest kleurrijke en bijzondere klederdrachten, haardrachten en huidskleur.
26/9/99 Dali, China.
In de dorpjes in het Zuidwesten van China (o.a. Lijiang + Dali) wanen wij ons 1/2 tot 1 eeuw terug. Veel mensen lopen nog in klederdracht, machines zijn er bijna niet en alles wordt met de hand gedaan.
In de landbouw gaat van het omploegen van de grond tot het oogsten alles handmatig. In het huishouden wordt er nog veel op de hand in de rivier gewassen en gekookt op hout of samengeperste steenkool.
Overal gaat wel een ontspannen sfeer van uit. De omgeving leent zich tot prachtige wandelingen door de bergen langs watervallen en om uren te dwalen over de rijst- en maisvelden. Het weer is OK. Af en toe een dagje regen en verder zo en rond de 25 graden.
As promised tot Wang Meng Li from Lijiang we've updated our site, though not exactly in three days. Thanks for the pizza and the wine in your cafe/restaurant. For people who read this Lijiang is a wonderfull and nice place to stay for a while.
19/9/99 Chengdu, China.
Van Shanghai over de Yangzi-rivier naar Chong Qing gevaren. Onderweg veel groene heuvels met o.a. landbouw. Alles wordt handmatig gedaan, van grond bewerken tot rotsblokken en kolen sjouwen. De dorpjes bestaan uit grauwe en rode flats en grote vervuilende fabrieken, die het landschap ontsieren. Verder een erg mooie omgeving waarvan we 200 km. lang door 3 grote kloven varen. Hoe zuidelijker, hoe exotischer de begroeing. Ook zien we veel kleine houten vissersbootjes met grote netten. Nu zijn we in de hoofdstad van de provincie Sichuan;Chengdu. Weer een drukke overbevolkte stad met grote wolkenkrabbers maar ook leuke Chinese buurtjes en tempels. Vanavond reizen we richting Dali in het zuiden. Daarna proberen we Lhasa te bereiken.
11/9/99 Shanghai, China.
In Qingdao gezwommen in de gele zee en persoonlijk toegezongen door een echte Beijing-opera-zangeres. Daarna met de slaapbus met stapelbedden naar Shanghai. Boten gingen niet meer. Een stukje real Chinese live meegemaakt onderweg, incl. heftige discussies en vervoer van o.a. kooien vol kanariepietjes. Nu in de grootste havenstad van China waar het 38 graden is en weer erg druk, maar wel mooi met veel koloniale gebouwen en typisch chinese buurtjes. Morgen gaan we beginnen aan een tocht van een week over de Yangzi-river, van Shanghai naar Chonqing. Overigens smaakt het eten hier net zo als in Nederland (als je tenminste de McDonalds bezoekt).
2/9/99 Beijing (Peking), China.
Net 2 drukke dagen vol excursies in Beijing achter de rug. Veel, heel veel mensen, fietsen en files. Men vervoert hier letterlijk alles op de fiets, van meubels, bloemen, mensen tot halve varkens! Een stuk van de Chinese muur beklommen en een bezoek gebracht aan de verboden stad, real China. Als blanke zijn wij voor de Chinezen weer een attractie. Communiceren is niet altijd even makkelijk, maar over het algemeen zijn de mensen heel aardig. Vanaf nu gaan we met z'n tweeen verder. Waarschijnlijk met de trein naar Qingdao (aan de oostkust), dan met de boot naar Shanghai.
27/8/99 Mongolie, Ulan Bator.
We zitten nu in de hoofdstad van Mongolie na 5 dagen treinen door Siberie. Veel verschillende landschappen en mensen gezien, een ware belevenis.
Mongolie is bijna onbeschrijfelijk. Geweldige natuur, heel wijds en uitgestrekt. Afgelopen nacht geslapen in een Ger/Yurt (een nomadentent), paardemelk gedronken, tussen de kuddes koeien en paarden, schapen etc. Wat een ruimte hebben deze dieren, geweldig.
19/8/99 Moskou.
Dit is ons eerste bericht. We zitten nu in Moskou in ons hotel waar we kunnen internetten. We hebben al heel veel van Moskou gezien. Moskou is een grote stad, met de verwachte brede straten en kolossale gebouwen. De gebouwen zijn heel kleurrijk en divers. Veel mooier dan we hadden verwacht. Verder staat Moskou vol met monumenten en kerken. Over 2 uur gaan we naar de trein voor de grote treinreis.